Monday, 26 May 2014

Περί multitasking και άλλων δαιμονίων

Τον τελευταίο καιρό, ο κυκεώνας καταστροφών, λαθών, κακών υπολογισμών, σκατένιου προγραμματισμού και άλλων συναφών ευτυχών συγκυριών, με έχουν βάλει στη διαδικασία του να σκεφτώ τον ενδεχόμενο να κάνω τατουάζ στο μέτωπό μου τη φράση "Multitasking. Not for everyone." Κι όχι με καμιά καλλιγραφική μικρούτσικη γραμματοσειρά για χαριτωμενιά. Arial και μεγάλη μεγάλη, για να μη χρειάζονται τα γυαλιά πρεσβυωπίας για να διακρίνεις το κοινωνικό μου μήνυμα.
Όλα αυτά, φυσικά, γιατί έχω μπλέξει, καλοί μου αναγνώσται. Αυτήν την καταραμένη περίοδο, λοιπόν, βρίσκομαι  εξίσου εγκλωβισμένη με το περιστέρι στις συμπληγάδες, ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που παλεύουν ισάξια για τον τίτλο του χειρότερου multitasker που έχω γνωρίσει ποτέ, τη στιγμή που είναι θαμμένοι κάτω από ένα βουνό από υποχρεώσεις και ευθύνες, που δεν μπορούν να διαχειριστούν και να διεκπαιρεώσουν, με αποτέλεσμα να φορτώνουν εμένα, μέχρι να πέσω ξερή από το άγχος και την κούραση.*true story*
Τα πράγματα, όμως, είναι απλά, αν ακολουθήσεις τους παρακάτω κανόνες:

1. Το Multitasking δεν, επαναλαμβάνω ΔΕΝ είναι για όλους. Υπάρχουν άνθρωποι που απλά δεν το έχουν ποτέ. Ή άλλοι που το χάνουν με τα χρόνια. Ή άλλοι που στην παρούσα φάση της ζωής τους δεν μπορούν να το κάνουν. Δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι όταν προσπαθείς απεγνωσμένα να το κάνεις και δεν τα καταφέρνεις. Παράτα το! Κάνε αυτά που έχεις να κάνεις ένα ένα. Απλό.

2. Όταν βλέπεις ότι δεν προλαβαίνεις, ΜΗΝ -i repeat- ΜΗΝ αναλαμβάνεις επιπλέον πράγματα! Δε θα προλαβαίνεις ούτε τότε, ακόμα πιο πολύ! Ποιος ο λόγος να βασανίζεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Αν, δε, σου φορτώσουν κάτι, πάλεψε για λίγο περισσότερο χρόνο. Το να προσπαθείς να κάνεις πολλά πράγματα μαζί, καταφέρνοντας τελικά να μην κάνεις τίποτα, δε σε βοηθάει. Παράτα το, λέμε!

3. Ο ύπνος. Βασικό πράγμα ο ύπνος, καλά μου παιδιά. Αν δεν κοιμάσαι, το μυαλό σου δεν παίρνει ανάσες, δεν ταξινομεί τις πληροφορίες που συγκέντρωσε όλη τη μέρα, δεν κάνει reboot και κάποια στιγμή απλά σταματάει να λειτουργεί. Δεν μπορείς να συντάξεις πρόταση. Δεν μπορείς να οδηγήσεις. Δεν μπορείς να δεις τα πράγματα με καθαρό μυαλο, κάνεις λάθη, και πρέπει να ξεκινήσεις πάλι από την αρχή, χάνοντας έτσι, κι άλλο από τον ήδη πολύτιμο χρόνο σου.

4. Σωστός προγραμματισμός. Οι checklists είναι φίλες σου. Σε χαρτί στο ψυγείο ή την οθόνη σου ή στο smartphone, δεν έχει σημασία. Σε βοηθάνε περισσότερο από όσο μπορείς να φανταστείς. Γάμα όλα τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα που σου προσφέρουν. Σαν την αίσθηση του να σβήνεις κάτι με μανία από μια λίστα, μετά την ολοκλήρωσή του, απλά ΔΕΝ ΕΧΕΙ.

5. Ζήτα βοήθεια. Ευγενικά και με σεβασμό σ'αυτόν που τελικά θα σου τη δώσει. Θυμήσου: ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΧΑΡΗ. Δεν τον πρήζεις, δεν τον πιέζεις, δεν τον κάνεις να βρίσει την ώρα και τη στιγμή που δέχτηκε να σε βοηθήσει. Χάνεις, έτσι, την ευκαιρία να το ξαναζητήσεις. Και να δεχτεί. Όταν, δε, ο άλλος είναι το πιστό κίτρινο Minion σου, μικρέ μου Gru (για τους γνώστες, ω θεε μου, πως δεν είχα κάνει τη σύνδεση τόσους μήνες!), καλό είναι το χιούμορ, αλλά του πούστη κι ο άλλος άνθρωπος είναι.  Όταν είναι διατεθειμένος να χάσει τον ύπνο, τα κιλά, την καλοπέρασή του για να μη φας εσύ σκατά, μπορείς να βρεις τρόπους να του κάνεις τη ζωή ευκολότερη. ΠΟΤΕ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ.

6. Τελευταίο, αλλά επίσης σημαντικό. Όταν τα σκατώνεις, γιατί, συγγνώμη που στο λέω έτσι, αλλά κάποια στιγμή θα τα σκάτωνες και χωρίς τα extra εμπόδια (αν είσαι στόκος, +2 σκάτωμα points), ΜΗΝ ΞΕΣΠΑΣ σ'αυτόν που σου λέει "οπα φίλε, βλέπω ένα σκατό να επιπλέει στον καφέ σου!". Εσύ φταις. Εσύ και μόνο εσύ. DEAL WITH IT.

Και τώρα που σας τα είπα, σκεφτείτε τα. Του λόγου μου πάω τώρα να κάνω 3-4 πράγματα μαζί, ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΩ. adieu.

No comments: