Monday, 17 January 2011

Ευγενής (;;;) Άμιλλα

Ο ανταγωνισμός είναι γραμμένος στα γονίδιά μας, κι όχι μόνο τα δικά μας, αλλά και των ζώων, των φυτών, με απώτερο σκοπό την εξασφάλιση της επιβίωσης του πιο δυνατού, του πιο ανθεκτικού, του πιο προσαρμοστικού, αυτού που τελικά θα μπορέσει να διαιωνίσει το είδος πιο αποτελεσματικά. Για πάρα πολλά χρόνια ήταν έτσι.
Στην πορεία, ο ανταγωνισμός, έχασε λίγη από τη σφοδρότητά του, κι έγινε απλά ένα κίνητρο να γίνεσαι καλύτερος. Η τουλάχιστον, αυτό πίστευαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, που είχαν τα πάντα έτοιμα, εκμεταλλευόμενοι ορδές δούλων και γυναικών ελάχιστα αξιολογότερων από τα ανάκλιντρα πάνω στα οποία φιλοσοφούσαν και ξεκουράζονταν στα διαλείμματα από την εκγύμναση του σώματός τους.
Στις σύγχρονες κοινωνίες, ωστόσο, που λίγο πολύ η επιβίωση θεωρείται δεδομένη, ο ανταγωνισμός έχει πάρει άλλη μορφή. Ποιός έχει το καλύτερο πτυχίο; το μεγαλύτερο βαθμό; τον πιο όμορφο σύντροφο; την καλύτερη δουλειά; το πιο ακριβό αυτοκίνητο; Και είναι τόσο έντονος, που στο τέλος μπορεί να καταλήξει να έχει εξίσου βίαιες εκφράσεις με τον ανταγωνισμό των ζώων για την επικράτηση του ισχυρότερου.
Τις πιο πολλές φορές, ανταγωνίζεσαι κάποιον που είναι όντως καλύτερος από σένα, θες να τον φτάσεις, να τον περάσεις, να είσαι ανώτερός του, όμως δεν ωθείς τον εαυτό σου πέρα από τα όρια. Αν δεν τα καταφέρεις, λες "ΟΚ, μαγκιά του, είναι καλύτερος", και ή συνεχίζεις να προσπαθείς, ή θέτεις άλλους στόχους.
Υπάρχουν, όμως, οι φορές, που βλέπεις κάποιον ανταγωνιστικά, όχι γιατί απλά αναγνωρίζεις ότι είναι αντικειμενικά καλύτερός σου, ότι έχει όσα θα ήθελες, ή θα μπορούσες, κάτω από διαφορετικές συνθήκες, να έχεις κι εσύ, αλλά γιατί στο παρελθόν σου έχει πάρει κάτι, ή σου έχει φερθεί με τρόπο τέτοιο, που μέσα στο μυαλό σου έχεις αρχίσει μια σιωπηλή βεντέτα, που σε κατατρώει και σε κάνει επικίνδυνα ανταγωνιστικό και μίζερο.
Τότε είναι που περνάς ώρες ατέλειωτες στη δουλειά, αφιερώνοντας χρόνο σε μικρολεπτομέρειες, σε βλακείες, απλά για να είσαι καλύτερος, κι αυτό να αποτυπωθεί και στο μισθό σου, και στο αυτοκίνητο που οδηγείς, ή που κλείνεσαι στο δωμάτιό σου και διαβάζεις, αρνούμενος να κοιμηθείς, ή να φας, ή να αφιερώσεις χρόνο σε κάτι άλλο, γιατί θεωρείς ότι πάει χαμένος, ή που κάνεις δίαιτα μέχρι να σε παίρνει ο αέρας, για να μην είναι η παλιοπουτάνα που σου πήρε τον άντρα πιο αδύνατη από σένα.
Πού τελειώνει ο ευγενής, ο ωφέλιμος ανταγωνισμός, και που αρχίζει η παράνοια; Πότε ο αντίπαλός σου είναι πραγματικά καλύτερος από σένα, και πότε τον έχεις στήσει εσύ σε ένα βάθρο, που για κάθε βήμα που κάνεις εσύ, αυτός ανεβαίνει 2 ψηλότερα; Κι αν όντως δεις ότι κάτι δεν πάει καλά, πως αφήνεις την μικρόψυχη κακομοιριά σου στην άκρη, ώστε να επανέλθει το μυαλό σου στα φυσιολογικά του;

4 comments:

wolf said...

Γεια σου. Διαφωνώ όσο δεν πάει με την πρώτη πρόταση του κειμένου σου. Δεν είμαι εξυπνάκιας, και σίγουρα δεν είμαι ο τύπος που θα ανοίξει τέτοια κουβέντα στο ίντερνετ. Απλά, με όλο το θάρρος, σου προτείνω να το ψάξεις λίγο παραπάνω. Θα σου κάνει καλό. Και από άποψη ανθρωπιάς και από επιστημονική άποψη. Συγγνώμη για αυτή την "παρέμβαση" (αντιλαμβάνομαι ότι είσαι η τύπισσα που της τη σπάνε κάτι τέτοια).
Καλή εξεταστική.

black fairy said...

@wolf
Με έχεις παρεξηγήσει!!!!! Μου τη σπάνε πολλά πράγματα, αλλά δεν είμαι τελείως τρελή!!!
Αυτό μας μαθαίνανε στο σχολείο τόσο καιρό, κι έλεγα είναι σωστό... Θα το ψάξω.
Ευχαριστώ πολύ χρειάζομαι θετική ενέργεια για την εξεταστική!

wolf said...

Δεν έχω την εντύπωση πως είσαι τρελή- κάθε άλλο. Απλά ξέρω ότι υπάρχουν μπόλικοι τύποι που σχολιάζουν με ένα συγκεκριμένο, ενοχλητικό υφάκι τα πάντα που θα διαβάσουν στο ίντερνετ. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι τέτοιοι και προσπαθούν να πείσουν μέσα από συνεχόμενα post ότι είναι ακριβώς το αντίθετο ("ψαγμένοι" και "καλλιεργημένοι" κλπ- γενικά, μάλλον δεν μπορούμε να έχουμε καλή εικόνα για κάποιον βασιζόμενοι σε αυτά που λέει για τον εαυτό του). Επίσης, στο βαθμό που σε έχω καταλάβει μέσα από αυτά που γράφεις, νομίζω ότι κάτι τέτοιοι τύποι στη σπάνε. Ε, εγώ απλά προσπάθησα να μην είμαι αγενής και να μη θυμίζω τέτοιο άτομο ("ψαγμένος εξυπνάκιας" κλπ). Δε γνωριζόμαστε προσωπικά (για να με καταλαβαίνεις) και αυτό σε συνδυασμό με τη σχετικά ισχυρή αφαίρεση του ύφους από το γραπτό λόγο σε σχέση με τον προφορικό, οδηγεί εύκολα σε παρεξηγήσεις τέτοιου είδους.
Πιθανότατα, με αυτό μου το post αυτοακυρώνομαι αλλά... δε γαμιέται; Το γράφω για να μη νομίζεις ότι νομίζω ότι είσαι τρελή ή για να μη νομίζεις ότι γενικά αφήνεις μια γεύση τρέλας σε όποιον (ή κάποιο τυχαίο που) διαβάζει τα κείμενά σου. Εν ολίγοις, με ένα τρόπο, ένιωθα πως σου χρωστούσα μια εξήγηση. Πιστεύω θα κατάλαβες τι εννοώ- ελπίζω να μην το χάωσα πολύ.
Και εγώ χρειάζομαι θετική ενέργεια για την εξεταστική. Καλή συνέχεια σε ότι κάνεις.

black fairy said...

@wolf
Καταλαβαίνω, μην τρελαίνεσαι! Με το πέρας της εξεταστικής αρχίζω βιβλιοφαγία επί της εξέλιξης, εκεί νομίζω θα βρω αυτό που μου προτείνεις να ψάξω.
Καλά μας πτυχία, όποτε και να 'ρθουν!