Sunday, 21 March 2010

Καινούριο κοσκινάκι μου...

Το μυαλό και η μνήμη του ανθρώπου τελικά είναι περίεργα πράγματα. Λειτουργούν με εντελώς δικούς τους κανόνες, αν και συνήθως κρατάνε την προοπτική. Όσο απομακρύνεσαι από κάτι, τόσο πιο μικρό σου φαίνεται.

Έτσι, μπορεί να αλλάζεις αυτοκίνητο, σχολείο, γκόμενο ή κομμωτήριο, όχι απαραίτητα γιατί το καινούριο είναι αντικειμενικά καλύτερο από το παλιό, αλλά, πιθανότατα, επειδή επιβάλλεται από τις συνθήκες.

Το μυαλό σου, για να δικαιολογήσει αυτή την αλλαγή, και να σε κάνει να νιώθεις λιγότερο τις τύψεις ή τη νοσταλγία που αυτή σου προκαλεί, θα πάρει τα ελαττώματα ή τα σφάλματα του πράγματος ή του ατόμου που αφήνεις πίσω σου και θα τα γιγαντώσει, μέχρις ότου να σε πείσει ότι αυτά που είχε και σε κάνανε να νιώθεις καλά -τα χιλιόμετρα που έχεις γράψει ακούγοντας δυνατά μουσική και τραγουδώντας με τον κολλητό σου στο παλιό αμάξι, ή ο τρόπος που ο πρώην σου μπορούσε να σε κάνει να ξεχάσεις τα σκατά της ζωής σου και να σε κάνει να γελάς- δεν ήταν και τόσο ιδιαίτερης αξίας όσο νόμιζες. Ταυτόχρονα, θα προσπαθήσει να κρύψει όσο πιο καλά γίνεται στο υποσυνείδητο τα μειονεκτήματα του νέου, πίιιισω πίιιιισω και βαθιά και θα σου επιτρέψει να βλέπεις μόνο τα καλά -τα πολλά κυβικά και τα άλογα του καινούριου αυτοκινήτου, τη φάτσα και τους κοιλιακούς του καινούριου γκόμενου- κι έτσι σε πείθει ότι η αλλαγή που έκανες ήταν προς το καλύτερο.

Έχεις πειστεί, λοιπόν, κι έτσι η επόμενη μέρα, σε βρίσκει να προσπαθείς με λογικά επιχειρήματα να πείσεις και τους άλλους, πολύ συχνά χωρίς αποτέλεσμα, γιατί πολύ απλά, οι άλλοι είναι πιο εύκολο να δουν τα πράγματα με τη σωστή ματιά και κυρίως αντικειμενική διάθεση. Δεν είναι απίθανο, λοιπόν, να τους πιάσεις να σκέφτονται βαθιά μέσα τους την παλιά παροιμία "καινούριο κοσκινάκι μου και που να σε κρεμάσω" και να αναρωτιούνται ποτέ το αυτοκίνητο θα σου παρουσιάσει μια βλάβη, ή πότε ο γκόμενος θα κάνει μαλακία, ώστε να πάρουν όλα τις κανονικές τους διαστάσεις, ή τουλάχιστον να γίνει ένα βήμα προς τα εκεί.

6 comments:

Nemecis said...

Δεν ξέρω τι έχεις στο μυαλό σου αλλά νομίζω ότι είναι καλύτερο να ακολουθεί καποιος αυτή την τακτική έστω και υποσυνείδητα διότι αυτή είναι η άμυνα του. Τολμώ να πω ότι προτιμάω αυτή τη στάση από το να κλαίει κάποιος τη μοίρα του και να βλέπει μόνο τα όποια θετικά υπήρχαν και με ένα μαγικό τρόπο να διαγράφει όλα τα αρνητικά που τόσο καιρό δεν άντεχε

black fairy said...

@Nemecis
Δε λέω να είσαι κολλημένος στο παρελθόν, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι κάποιος θα διαγράψει όλα τα θετικά που υπήρχαν σ'αυτό, με σκοπό απλά να διευκολύνει τη μετάβαση προς το μέλλον. Δεν είναι κακό να αναγνωρίζεις κάποια πράγματα, ακόμα κι αν δεν το θες..

Magica said...

Νομίζω πως τις περισσότερες φορές,για να μην πω πάντα και φανώ υπερβολική,όταν τελειώνει ή στραβώνει μία σχέση σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να συνεχιστεί,εσύ περνάς από κάποια στάδια.Μπορεί η σειρά αυτών να μην είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους και κάποια στάδια να παραλείπονται,αλλά προσωπικά το π΄ρωτο που κάνω όταν θυμώνω με κάποιον ή όταν νιώσω ότι με πλήγωσε είναι να τον κατηγορήσω και να απαριθμήσω όλα τα στραβά που τόσο καιρό είχε κι εγώ έκανα τον μ@λ@κ@ και ανεχόμουν.Και σε φιλίες και σε ερωτικές σχέσεις.Είναι λογικό να εξυψώνεις λίγο παραπάνω από το κανονικό το νέο που θα έρθει στη ζωή σου γιατί μέσα από αυτό ψάχνεις να γιάνεις την πληγή σου,άσχετα αν σε κάποια φάση κατανοήσεις ότι μόνο αυτό δε συνέβη ή δε συμβαίνει τελικά.Μου ήταν πολύ δύσκολο να δεχτώ ότι κάποιον που ερωτεύτηκα δεν τον έχω πια στη ζωή μου και θεώρησα ότι με το να τον υποβαθμίζω θα τον ξεπεράσω πιο εύκολα.Έρχεται όμως η στιγμή που σου μένουν μόνο τα θετικά,ηρεμείς και παίρνεις μια απαιτούμενη απόσταση από τα πράγματα.Αυτό όμως με τον καιρό.Τότε είναι αυτό που λένε "μην κλαις επειδή κάτι τελείωσε,χαμογέλασε επειδή συνέβη"....

black fairy said...

@Magica
Το ίδιο λέμε! Δεν αναφέρομαι μόνο στις σχέσεις.. αν και τις πιο πολλές φορές στις σχέσεις γίνεται αυτό. Όχι ότι δεν το κάνω σε ένα βαθμό κι εγώ, αλλά όταν το βλέπω απ'έξω μου φαίνεται υπερβολικό, έως λίγο υποκριτικό από ένα σημείο και πέρα.

Magica said...

Υποκριτικά είναι πάρα πολλά γύρω μας!!!Απλά παράβλεψέ τα!!! ;))

black fairy said...

@Magica
Δυσκολεύομαι ρε γαμώτο......